RSS Feed

04.04.2023

На кафедрі соціально-економічної географії і регіонознавства відбувся семінар з публікаційної активності учених

3 квітня 2023 р. на кафедрі соціально-економічної географії і регіонознавства відбувся семінар на тему: «Публікаційна активність учених: методичні рекомендації та успішні практики». Спікерами семінару були викладачі кафедри: проф. Людмила НЄМЕЦЬ, д.геогр.н., проф. Катерина СЕГІДА, д.геогр.н., проф. Костянтин МЕЗЕНЦЕВ, к.геогр.н., доц. Євгенія ТЕЛЕБЄНЄВА, к.геогр.н., доц. Катерина КРАВЧЕНКО, к.геогр.н., доц. Людмила КЛЮЧКО, к.геогр.н., доц. Павло КОБИЛІН.

Із вітальним словом та підтримкою ідеї проведення семінару виступив проректор з науково-педагогічної роботи, к.хім.н., доц. Антон ПАНТЕЛЕЙМОНОВ. Проф. Людмила НЄМЕЦЬ наголосила на актуальності семінару у відповідності до «Стратегічних цілей і намірів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна до 2030 року», в аспекті вимог ЄС до України та 17 цілей стійкого розвитку. Публікаційна активність вчених має бути спрямована на підвищення рівня наукових досліджень, що має забезпечувати високий імідж університету у світових рейтингах.

Семінар складався з наукової і прикладної частин. В науковій частині проф. Людмила НЄМЕЦЬ та проф. Катерина СЕГІДА розкрили особливості науково-метричних баз, вимог до публікацій в журналах, що індексуються у цих базах. У прикладній частині (к.геогр.н., доц. Євгенія ТЕЛЕБЄНЄВА, к. геогр.н.  доц. Катерина КРАВЧЕНКО, к.геогр.н., доц. Людмила КЛЮЧКО, к.геогр.н., доц. Павло КОБИЛІН, д.геогр.н., проф. Костянтин МЕЗЕНЦЕВ) продемонстрували 2 публікації викладачів кафедри у журналах, що індексуються у науково-метричних базах Scopus/Web of Science (Q1 та Q2 квартилів), із детальним аналізом процесу підготовки, подання, рецензування, публікації та індексації статей у цих базах даних. Викладачі поділилися досвідом міжнародної діяльності кафедри, що забезпечує високий рівень публікаційної активності та наявні певні наукові здобутки. Також було розглянуто питання пошуку грантів, підготовки запитів, комунікації з колегами-іноземцями та продемонстровані певні здобутки, одержані гранти тощо. У семінарі взяли участь 36 учасників, серед яких були і представники інших регіонів України.