Відома канадка українського походження


Сучасні жінки вражають! Вони здійснюють різні наукові відкриття і подвиги, викладають, лікують, навчають, створюють нові шедеври мистецтва, і навіть підкорюють космічний простір. Однією з них є Роберта Лінн Бондар.

 

Роберта Лінн Бондар – перша канадська жінка-астронавт, що побувала у космосі. Народилася в сім’ї етнічних українців з Івано-Франківщини. За освітою Роберта Бондар лікар- невролог. Космосом дівчина захопилася ще у школі. Любила спостерігати за зірками, читати фантастичну та наукову літературу. Вирішивши стати астронавтом, освоїла пілотування літаком. У 1984 р. зарахована до загону астронавтів, пройшла підготовку до космічного польоту в NASA (США).

Так 22 січня 1992 року відбувся запуск ракети з першою жінкою канадкою. Космічний політ тривав вісім діб, під час якого проводили дослідження впливів антигравітації (невагомості) на людину та рослини. Вона переконана, що результати проведених нею та її колегами експериментів допомагають вивчати тяжкі захворювання, зокрема діабет тахворобу Паркінсона.

Після повернення вона стала володаркою численних урядових нагород, членомКоролівського наукового товариства Канади, почесним доктором понад 20 університетів СШАта Канади. Ім’я Р. Бондар увічнено у Залі слави Канади. Ним названо кілька шкіл, а в її рідному місті – парк.

Роберта Бондар також є чудовим науковцем. Ще до польоту отримала докторський ступінь в області нейробіології та стала членом Королівського Коледжу лікарів та хірургів Канади та Американської Академії неврології. Після повернення на Землю видає книгу «Дотик до Землі».

У цьому році святкують 125-річницю  перших українських поселень у Канаді та 150-річчя Незалежності Канади. Тому особливо важливо згадати відомих українців канадського походження. Хоч вони народилися і живуть в Канаді, але зберегли традиції та культуру своїх пращурів, багато з них навіть спілкуються українською мовою!

Приємно, що саме Роберта Бондар є яскравим прикладом цього!

 

 

Венгрин Д.В.