RSS Feed

19.06.2019

На кафедрі відбулася докторська школа

Перша міжнародна докторська літня школа з міської геополітики проходила з 5 по 10 червня 2019 р. в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна на кафедрі соціально-економічної географії і регіонознавства спільно з Університетом Осло (Норвегія).

Організаторами заходу виступили д. геогр. н., заслужений професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Нємець Людмила та д. геогр. н., професор кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства, завідувач кафедри економічної та соціальної географії Київського національного університету імені Тараса Шевченка Мезенцев Костянтин. Головним завданням міжнародної докторської школи було скоординувати зусилля грантодавців, учасників проекту, наукових керівників та аспірантів для вироблення спільної методики дослідження міської ідентичності, визначення єдиного алгоритму польових досліджень, тощо.

В Докторській школі взяли участь науковці з Великої Британії, Швейцарії, Норвегії, США, Німеччини та України. В рамках Школи було проведено 6 лекцій закордонних спікерів, до роботи було залучено 20 міжнародних експертів. Крім кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства в Докторській школі від університету брали участь представники соціологічного факультету.

На відкритті Першої докторської школи виступив проректор з науково-педагогічної роботи університету Антон Пантелеймонов, побажавши учасникам школи плідної праці. Учасниками докторської школи виступила аспіранти кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства Марина Логвінова, Ольга Суптело та Олексій Задесентсев (аспірантки Марина Логвинова та Ольга Суптело та їх науковий керівник д. геогр. н., професор Нємець Миколаївни є учасниками виконання міжнародного проекту «Українські міста на лінії геополітичного розлому: міська ідентичність, геополітика та міська політика», який фінансується Науковою радою Норвегії).

В рамках роботи Школи 6 червня відбувся урбан-тренінг «Ідентичність міського простору: сучасні виклики та шляхи їх вирішення», в якому взяли участь представники влади, громадських організацій та провідні науковці України з питань розвитку міського простору. Під час тренінгу було розглянуто питання міської ідентичності та символіки простору, топоніміки як відображення ідентичності міського простору, ідентичність міста Харкова в аспекті європейського простору.

Під час польового етапу учасники Першої міжнародної докторської літньої школи з міської геополітики ознайомились з особливостями формування міського простору міста Харкова. З дослідницькою метою оглянули об’єкти радянської спадщини міста, що значно вплинуло на формування сучасної ідентичності. Побували у містечку модульного типу для вимушених переселенців та ознайомились з їх побутом і особливостями проживання, проблемами та труднощами.

Дослідницька складова школи вимагала відвідування міст Краматорська та Слов’янська, де були проведені польові дослідження.

Завершилось проведення Школи дискусією всіх учасників за результатами всіх етапів роботи. Було обговорено низку майбутніх заходів стосовно виконання проекту, підготовки публікацій в міжнародні видання, тощо.