RSS Feed

03.06.2021

На кафедрі відбувся науково-методичний семінар

3 червня 2021 р. на кафедрі соціально-економічної географії і регіонознавства у дистанційному форматі на платформі Zoom відбувся науково-методичний семінар на дві теми.

Перша тема «Особливості підготовки наукових статей у високорейтингових виданнях». Доповідач доцент Людмила КЛЮЧКО.

Друга тема «Забезпечення виконання вимог академічної доброчесності в наукових та кваліфікаційних роботах». Доповідач доцент Євгенія ТЕЛЕБЄНЄВА.

За першою темою доцент Людмила КЛЮЧКО зробила аналіз про особливості підготовки наукових статей у виданнях, що індексуються у наукометричних базах Scopus / Web of Science, розповіла про критерії пошуку необхідного видання для публікації, типову структуру наукової публікації, сутність окремих її складових, зазначила етапи підготовки наукової публікації та просування її до рецензування, видання та подальшого індексування. Крім того, Людмила КЛЮЧКО висвітлила питання про вимоги зазначених наукометричних баз, класифікацію журналів, що входять до Scopus / Web of Science.

У своїй доповіді доцент Євгенія ТЕЛЕБЄНЄВА розповіла присутнім про види порушень академічної доброчесності, нормативно-правові та законодавчі документи, що регламентують перевірку робіт щодо наявності запозичень, нагадала співробітникам кафедри показники оригінальності при перевірці різних видів наукових, науково-методичних та методичних праць, затверджених вченою радою університету та факультету. Також Євгенія ТЕЛЕБЄНЄВА зазначила вимоги академічної доброчесності у текстах наукових та кваліфікаційних робіт. Крім того зауважила щодо особливостей перевірки текстових матеріалів (наукових статей, дисертацій, кваліфікаційних робіт тощо) на унікальність. Доповіді викладачів викликали жваву дискусію всіх співробітників кафедри. Викладачі ділилися досвідом свої роботи з підготовки наукових статей у виданнях, що індексуються Scopus / Web of Science та роботи зі студентами щодо запобігання плагіату.