RSS Feed

20.04.2023

На кафедрі відбувся семінар «Університетська наука та освіта: сучасний досвід і погляд у майбутнє»

20 квітня 2023 р. кафедрою соціально-економічної географії і регіонознавства проведено семінар на тему: «Університетська наука та освіта: сучасний досвід і погляд у майбутнє».

Завідувач кафедри проф. Людмила НЄМЕЦЬ у вступному слові наголосила на актуальності теми семінару в наш складний час. Перед наукою та освітою України стоять надважливі питання збереження та подальшого розвитку інтелектуального потенціалу України, підготовки фахівців у відповідності до «Стратегічних цілей і намірів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна до 2030 року» та в аспекті вимог ЄС до України для вступу в Альянс і 17 цілей стійкого розвитку, місця і ролі Університетської науки та освіти в цьому.

Із вітальним словом та підтримкою ідеї та тематики проведення семінару виступили проректори університету з науково-педагогічної роботи, доц. Антон ПАНТЕЛЕЙМОНОВ та проф. Борис САМОРОДОВ.

З грунтовними й цікавими доповідями виступили: проф. Костянтин МЕЗЕНЦЕВ, проф. Сергій КОСТРІКОВ, доц. Катерина КРАВЧЕНКО, доц. Павло КОБИЛІН.

Проф. Костянтин МЕЗЕНЦЕВ презентував доповідь на тему: «Університетська наука і освіта та штучний інтелект: сучасні виклики і можливості», якою розпочав цікаву й жваву дискусію про особливості застосування штучного інтелекту ChatGPT в навчальній і науковій діяльності, переваги та недоліки його використання.

Проф. Сергій КОСТРІКОВ в доповіді на тему: «Сутність нейромереж та перспективи їх застосування в предметній галузі», розкрив питання сутності нейромереж та особливостей їх використання із застосуванням геоінформаційних технологій, дистанційного зондування Землі.

Доц. Павло КОБИЛІН в доповіді на тему: «Застосування нейромереж в географії: від теорії до практики», продемонстрував використання нейромереж при обробці статистичних даних в суспільно-географічних дослідженнях.

Доц. Катерина КРАВЧЕНКО в темі: «Системно-синергетичний підхід у дослідженнях агломераційних процесів», охарактеризувала методику дослідження агломераційних процесів на прикладі Харківської області в аспекті тематики семінару.

У семінарі взяли участь понад 70 учасників, серед яких були науковці, студенти, аспіранти з різних регіонів України.

Дискусію за цією важливою тематикою було продовжено доц. Юрієм КАНДИБОЮ в межах наукової-практичній конференції студентів,  аспірантів та молодих вчених «Регіон-2023: суспільно-географічні аспекти».