RSS Feed

12.11.2018

Міжнародна науково-практична конференція Регіон-2018: стратегія оптимального розвитку»

8-10 листопада 2018 року на кафедрі соціально-економічної географії і регіонознавства Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, пройшла міжнародна науково-практична конференція «Регіон-2018: стратегія оптимального розвитку». Для участі в конференції подали заявки і тези доповідей більше 100 учасників, у т.ч. 18 – із зарубіжних країн (Норвегії, Естонії, Чехії, Угорщини, Нігерії, Таїланду, Індії, Йорданії, Грузії та деяких інших). Серед українських учасників конференції – представники близько 30-ти ВНЗ, установ та організацій України з Києва, Одеси, Чернівців, Львова, Ніжина, Херсону, Сум, Полтави, Умані, Житомира, Маріуполя, Дніпра, Тернополя, Ужгорода, Харкова та інших міст України.

В конференції прийняли участь 27 докторів наук, 57 кандидатів наук, 2 наукових співробітників, 22 аспірантів і здобувачів,7 старших викладачів і асистентів, 20 студентів, а також керівники, інженери, фахівці.

Підчас конференції були розглянуті актуальні питання методології регіональних досліджень, соціально-економічного розвитку регіонів, природно-ресурсного потенціалу та регіональної екологічної політики, демографічних, міграційних та соціальних проблем, проблем розселення населення, освіти для оптимального розвитку регіону.

Згідно програми роботи конференції 8 листопада 2018 року відбулося пленарне засідання. Жваву дискусію викликали доповіді Беднара П. (Університет Томаша Бати у Зліні) «Картографування просторово-часових моделей розвитку творчих галузей у Чеській Республіці», Джентиле М. (University of Oslo) «Геополітичні та зовнішньополітичні переваги в Дніпрі та Харкові: раннє дослідження», Мезенцева К.В. і Мезенцевої Н.І. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) «Міграційна поведінка студентської молоді: шлях до кар’єри за кордоном чи ситуативна можливість самореалізації?», Барановського М. О. (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя) «Трансформаційні процеси, сучасні проблеми та перспективи розвитку міст у проблемних регіонах України (на прикладі м. Ніжина)», Нємець Л.М. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна) «Суспільна географія: сучасні виклики, реалії, перспективи», Підгрушного Г.П. і Бикової М. Д. (Інститут географії НАН України) «Сучасні трансформаційні процеси виробничих територій Києва» тощо.

Під час круглого столу, присвяченого темі «Розширення наукових горизонтів сучасної географічної науки: досвід, нові напрямки, публікації», було обговорено доповіді Підгрушного Г. П. і Сосса Р.І. (Інститут географії НАН України, ДНВП «Картографія») «Україна в аспекті світового господарства: погляд суспільних географів та картографів», Мезенцева К.В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) «Суспільна географія України в Google Scholar), Джентіле М.  (Університет Осло) «Як (не) опублікуватися в англомовних міжнародних рецензованих журналах».

9 листопада 2018 року, згідно програми роботи конференції, відбулися секційні засідання за наступними секціями «Методологія регіональних досліджень», «Соціально-економічний розвиток регіонів», «Природно-ресурсний потенціал та регіональна екологічна політика», «Демографічні, міграційні та соціальні проблеми, проблеми розселення населення», «Освіта для оптимального розвитку регіону».

Серед найбільш цікавих слід відзначити доповіді Помазан Р., Хван А., Денисенко О. (Urban Sustain Architecture group, Київський національний університет імені Тараса Шевченка) «Міський перехід міста Туркестану. Проблеми та рішення», Tapachai N. (Kasetsart University, Thailand) «Розробка моделі мікрокластеру туризму для розвитку сільської місцевості: приклад вивчення села Каенг Руан в Таїланді», Varga L. (University of Pécs) «Низовий розвиток в світлі теорій розвитку, приклад вивчення в сільської Індії: їжа для життя вріндавана», Смекалова Л. . (Tomas Bata University in Zlín) «European social fund interventions in the Polish voivodeships in 2007-2010 period», Омуш M. M. (Ірбідський національний університет) «Вплив управління знаннями на інновації. Польове дослідження туристичних агентств в місті Ірбід, Йорданія» та інші.

Після секційних засідань професор Університету Осло М. Джентіле провів лекції для аспірантів та магістрантів на тему «Міжнародний досвід організації наукової діяльності в регіональних і міських дослідженнях».

Учасники конференції мали змогу прийняти участь в автобусній екскурсії по місту Харкову.

10 листопада 2018 року в рамках роботи конференції відбулися зустрічі з учасниками конференції, присвячені обміну досвідом з питань грантової діяльності та спільних міжнародних проектів.

Міжнародна науково-практична конференція «Регіон-2018: стратегія оптимального розвитку» пройшла продуктивно та у дружній атмосфері, інформативні та цікаві доповіді, підготовлені на високому науковому рівні, викликали жваву дискусію; в ході роботи конференції було обговорено ряд важливих науково-методичних та практичних питань, закладено фундамент розширення наукового та міжнародного співробітництва.