RSS Feed

21.12.2023

Відбувся семінар передових досліджень НАТО

18-21 грудня 2023 р. відбувся семінар передових досліджень НАТО (NATO Advance Research Workshop (NATO ARW) на тему: "Achieving Sustainability in Ukraine through Military Brownfields Redevelopment" ("Досягнення сталого розвитку в Україні через реконструкцію військових територій"), організований Університетом Орадя (Румунія) та Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна (Україна).

Семінар було проведено у гібридному форматі (оффлайн і онлайн) в Університеті Орадя за фінансової підтримки гранту від програми НАТО «Наука заради миру та безпеки» (SPS), який було подано спільними зусиллями його співдиректором від країн НАТО, д-ром Чезарем Морарем, доцент кафедри географії, туризму та територіального планування університету Орадя (Румунія), а також співдиректором семінару від  країн-партнерів НАТО, д.геогр.н., проф., завідувачем кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства ХНУ імені В.Н. Каразіна Нємець Людмила Миколаївна.

У роботі семінару взяли участь 44 учасників з Румунії, США, Польщі, Канади, Угорщини, Туреччини, Чеської Республіки, Чорногорії, України, Сербії та Боснії і Герцеговини. Доповіді учасників семінару стосувалися підходів до рекультивації покинутих територій, стратегій повторного використання браунфілдів, кейсів військових браунфілдів у країнах США і Європи, позитивних практик їх повторного використання в туристсько-рекреаційній сфері, міській забудові; питань аспектів стійкого розвитку при дослідженні браунфілдів, оцінки впливу військових подій на міське середовище. Представники кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця, д.геогр.н., проф. Людмила НЄМЕЦЬ, д.геогр.н., проф. Сергій КОСТРІКОВ, д.геогр.н., проф. Катерина СЕГІДА, д.геогр.н., проф. Костянтин МЕЗЕНЦЕВ, к.геогр.н., к.геогр.н., доц. Людмила КЛЮЧКО, доц. Катерина КРАВЧЕНКО, к.геогр.н., доц. Євгенія ТЕЛЕБЄНЄВА,  к.геогр.н., доц. Павло Кобилін, а також аспіранти кафедри Денис СЕРЬОГІН, Дарья ВЕНГРИН, Сергій ЧЕХОВ,  Євген ШПАК, Олексій НЄМЕЦЬ підготували доповіді спільно з колегами з України та партнерських університетів.