RSS Feed

10.08.2017

Виробнича практика V курсу

Підходить до завершення науково-дослідницька практика магістрантів  першого року навчання кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства. Згідно з наказом № 0201 – 05/1709 від 31.08.2016 р. практика проходить з 1 вересня по 5 жовтня 2016 р. та складається з кількох етапів. Зокрема, на підготовчому етапі практики студентів було ознайомлено з її програмою, метою та завданнями, проведено інструктаж з техніки безпеки, визначено основні напрями роботи магістрів під час практики, окреслено коло підприємств, установ та організацій, з діяльністю та структурою яких вони будуть ознайомлені.

На наступному етапі практики, узгодивши заздалегідь з науковими керівниками напрями та теми майбутніх дипломних робіт, магістрантів було направлено до установ, що допоможуть у зборі статистичної, методичної, теоретичної інформації: Головне управління статистики у Харківській області, КЗ «Харківська обласна станція юних туристів», Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка та ін.

Під час експедиційного (виїзного) етапу практики, який проходив з 19 по 23 вересня, студенти ознайомилися з діяльністю організацій та установ міста Києва, що займаються сучасними проблемами наук про Землю та суспільної географії (географічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інститут географії НАН України тощо), фундаментальними та прикладними дослідженнями економіки природокористування (Державна установа «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України»), питаннями просторового планування територій різних масштабів, розробки генеральних планів населених пунктів тощо (Державне підприємство «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД») та ін.

Під час поїздки до Києва наші студенти мали змогу бути присутніми на засіданні Президії Українського географічного товариства, де дізналися про організацію та проведення ХХХІІІ Міжнародного географічного конгресу, що проводився у Китаї в місті Пекін.

В рамках виїзного етапу практики студенти ознайомилися з культурно-історичною спадщиною міста Києва та сучасним мистецтвом. Зокрема, відвідали центральну частину міста (майдан Незалежності, Хрещатик, Софійський собор, Володимирська та Михайлівська церква, Золоті ворота, Києво-Печерська лавра), Міжнародний центр сучасного мистецтва XXI століття PinchukArtCentre, Національну бібліотеку України ім. В.І. Вернадського, Національний комплекс «Експоцентр України (ВДНГ)», Національний музей історії України у Другій світовій війні, Галерею Євгенії Гапчинської та ін.

Під час практики передбачено проведення анкетування жителів міста Харкова у рамках проекту «Оцінка просторових трансформацій міських територій різних типів», над яким працює наукова лабораторія регіональних проблем економіки і політики кафедри економічної та соціальної географії КНУ імені Тараса Шевченка. Наші студенти пройшли інструктаж з методики соціологічного обстеження у лабораторії і почали працювати на двох тестових ділянках м. Харкова.

Наразі триває камеральний етап практики, який передбачає аналіз отриманої інформації, остаточне оформлення щоденників практики, індивідуальних та групового звітів.

Керівництво кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства ХНУ імені В.Н. Каразіна та керівники практики висловлюють щиру подяку декану географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка проф. Я.Б. Олійнику, завідувачу кафедри економічної та соціальної географії КНУ імені Тараса Шевченка проф. К.В. Мезенцеву, Директору ДУ «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України» академіку НААН України М.А. Хвесику, завідувачу сектора територіальної організації суспільства Інституту географії НАН України проф. Г.П. Підгрушному, заступнику директора ДП «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва» Т.В. Криштоп за допомогу в організації та проведенні виїзного етапу науково-дослідницької практики у м. Києві.