RSS Feed

06.12.2023

Викладачі кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця професор Сергій КОСТРІКОВ та доцент Катерина КРАВЧЕНКО отримали стипендію Французького уряду та були запрошені до Університету Тулузи-Жана Жореса (місто Тулуза) та Інституту Національного університету імені Жана-Франсуа-Шампольйона (місто Альбі) з 17 листопада до 6 грудня 2023 року.

Викладачі кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця професор Сергій КОСТРІКОВ та доцент Катерина КРАВЧЕНКО отримали стипендію Французького уряду та були запрошені до Університету Тулузи-Жана Жореса (місто Тулуза) та Інституту Національного університету імені Жана-Франсуа-Шампольйона (місто Альбі) з 17 листопада до 6 грудня 2023 року.  Програма візиту включала проведення наукових, науково-популярних та громадських лекцій, презентацію діяльності Каразінського університету, освітньо-професійних, освітньо-наукових програм кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця, а також наукових напрямів досліджень з метою налагодження майбутньої спільної освітньої та наукової діяльності, укладання угод про співпраці, підготовки та подання запитів за програмою Erasmus+.

Під час перебування в Університеті Тулузи-Жана Жореса на кафедрі географії, планування, навколишнього середовища (Інститут Даніеля Фоше) відбулись робочі зустрічі з завідувачем кафедри Фабрісом ЕСКАФФРОМ, заступником завідувача кафедри Енн ПЕЛТЬЄ та викладачами кафедри, проведено презентацію освітніх програм кафедри та наукових напрямів дослідження, виконано роботу над поданням запиту за програмою Erasmus+. Професор Сергій КОСТРІКОВ провів повноформатну лекцію  на тему "Municipal Governance in Ukraine: prewar experience and challenges caused by russian invasion" (Міське управління в Україні: передвоєнний досвід  та виклики спричинені російським вторгненням") для збірної група англомовних студентів-магістрів кафедри. Також було проведено конференцію для студентів-географів, присвячену  війні в Україні, під час якої доцент Катерина КРАВЧЕНКО розказала про жахливі наслідки бойових дій, виклики, які долає наша країна кожного дня. Під час візиту відбулось ознайомлення з історико-культурною спадщиною регіону Оксатанія – замком Каркассон.

Під час візиту до Інституту Національного університету імені Жана-Франсуа-Шампольйона відбулись робочі зустрічі з Директором кафедри гуманітарних і соціальних наук Матьє ВІДАЛЕМ, дослідниками та   викладачами кафедри Франсуа ТОЛЕЛЕМ та Тібо КУРСЕЛЕМ. Було проведено розширену зустріч, присвячену перспективам наукової співпраці у сфері геоурбаністики, регіонального планування та відновлення території, в рамках якої доцент Катерина КРАВЧЕНКО презентувала наукові дослідження, гранти та проєкти кафедри. Було випрацьовано стратегію подальших дій у даному напрямку. Також спільно з міжнародним відділом університету відбулась підготовка запиту за програмою Erasmus+, обговорено перспективи співпраці. Професор Сергій КОСТРІКОВ прочитав лекцію і провів семінарське заняття  за темою «Municipal management transformation in Ukraine upon the war times» (Трансформація муніципального менеджменту в Україні під час війни) для збірної групи англомовних студентів-магістрів кафедри. Також відбулась зустріч з учнями 7 класу школи у передмісті Альбі в рамках уроку географії (учитель – Боріс КОЛЛІНН, який також є викладачем університету). В рамках зустрічі доцент Катерина КРАВЧЕНКО зробила доповідь присвячену географічним аспектам наслідків війни в Україні,  умовам життя населення під час війни. Учні поставили дуже багато питань, відбулась жвава дискусія.

За ініціативи Студентського парламенту факультету було проведено Geo Café, присвячене важливим викликам, які ставить війна не лише перед Україною, а й перед усім світом на тему «Країна у часи війни: погляд українських географів».  На зустрічі були присутні студенти, викладачі та представники адміністрації факультету, які поставили багато питань щодо війни в Україні та її наслідків, засвідчили підтримку українського народу у цій жахливій війні. В рамках візиту також відвідали Корд-сюр-Сьель – комуну, яка має виняткове історичне значення, на висоті близько 320 метрів.

Щиро вдячні культурному відділу Посольства Франції та особисто пану Олів’є ЖАКО за підтримку та надану можливість для розвитку міцної співпраці кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянти Нємця з географічними кафедрами Університету Тулузи-Жана Жореса та Інституту Національного університету імені Жана-Франсуа-Шам.