RSS Feed

14.06.2022

Викладачі кафедри пройшли стажування в Остравському університеті

08-21 травня 2022 р. завідувач кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства проф. Людмила НЄМЕЦЬ та викладачі проф. Катерина СЕГІДА, доц. Людмила КЛЮЧКО, доц. Євгенія ТЕЛЕБЄНЄВА та доц. Катерина КРАВЧЕНКО взяли участі у академічній мобільності за програмою Erasmus+ у м. Острава, Чехія. Стажування проходило на кафедрі соціально-економічної географії і регіонального розвитку факультету природничих наук Остравського університету.

Під час стажування викладачі кафедри прочитали низку лекцій, виступили спікерами на науково-практичному семінарі «Political Geography of the Post-Soviet Area», під час якого обговорили актуальні питання стосовно внутрішніх та зовнішніх вимушених міграцій, наслідків російської агресії для міст України на прикладі міст Харків та Краматорськ.

У рамках візиту були проведені робочі зустрічі з колективом кафедри соціально-економічної географії і регіонального розвитку Остравського університету, зокрема із завідувачем кафедри Doc. RNDr. PhD Petr Rumpel, заступником завідувача кафедри Doc. RNDr. PhD Vincenc Kopeček, координатором міжнародної діяльності Mgr. PhD Lukas Las, дослідниками та викладачами.В ході робочих зустрічей було обговорено перспективи розробки програми подвійних дипломів «International Political Geography» у рамках Erasmus Mundus, визначили план заходів та дій з підготовки навчальних планів, силабусів тощо.

Було проведено спільну робочу зустріч із представниками міжнародного офісу, зокрема його керівником Mgr. Bojana Yazicioglu, з координатором міжнародної діяльності факультету природничих наук Mgr. Marketa Kovacikova та обговорено можливості подальшої співпраці та підготовки спільної заявки на наступний програмний період. Організовано робочу зустріч із учасниками програми академічної мобільності Erasmus+ із інших регіонів України, які на цей момент проходили стажування в Остравському університеті; проведено презентацію ХНУ імені В. Н. Каразіна для учасників програми Erasmus+, студентів та співробітників Остравського університету.

У рамках навчального тренінгу було організовано дослідження просторової організації регіону, особливостей природно-ресурсного, економічного та туристсько-рекреаційного потенціалу Моравсько-Сілезького краю, історії заселення та господарського освоєння території, сучасної демографічної та соціально-економічної ситуації. Також відвідали значну кількістю видатних туристичних об’єктів, зокрема - дослідили сучасні прояви джентрифікації та ревіталізації на прикладі остравського Музею гірництва, який у минулому був потужним металургійним підприємством, а сьогодні – це простір для проведення концертів, спортивних турнірів а також екскурсійний маршрут, під час якого усі бажаючі можуть ознайомитись з повним циклом виготовлення прокату.