Аспірантура і докторантура


Однією з форм підготовки науково-педагогічних кадрів є аспірантура та докторантура

  • Аспірантура (з підготовки докторів філософії) за спеціальностями
    • 106 Географія ОНП «Географія»

Навчання відбувається за державним замовленням та на контрактній основі з відривом від виробництва (4 роки) та без відриву від виробництва (4 роки) формами.

  • Докторантура (з підготовки докторів наук) за спеціальністю 11.00.02 – Економічна та соціальна географія. Навчання відбувається за державним замовленням та на контрактній основі з відривом від виробництва (2 роки) та без відриву від виробництва (2 роки) формами.

Бажаючі вступити до аспірантури мають заздалегідь обговорити свою кандидатуру на співбесіді із майбутнім науковим керівником та завідувачем кафедри, за результатами якої замовляється місце навчання в аспірантурі.

На навчання для здобуття ступеня доктора філософії до Університету приймаються вступники на основі НРК7 (освітнього ступеня магістра або освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста).

Вступники до аспірантури подають до приймальної комісії заяву або особисто в паперовій формі, або надсилають її скан-копію з накладеним кваліфікованим електронним підписом за допомогою електронної пошти. В заяві вступники указують конкурсну пропозицію із зазначенням спеціальності, факультету, передбачуваного керівника та форму здобуття освіти.

Під час подання заяви в паперовій формі вступник особисто пред'являє оригінали:

  • копію документа (одного з документів), що посвідчує особу, передбаченого Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»;
  • копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ (диплом магістра або спеціаліста), і копію додатка до нього;
  • копію військово-облікового документу (у військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення, у призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць);
  • копію документа, який містить реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку про це в паспорті);
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3 х 4 см;
  • особовий листок з обліку кадрів; список опублікованих наукових праць (за наявності);
  • дослідницьку пропозицію.

Дослідницька пропозиція – це науковий текст обсягом до 5 сторінок, підготовлений вступником до аспірантури, в якому обґрунтовується тематика майбутнього дисертаційного дослідження, його актуальність, стан розробки у вітчизняній та зарубіжній науці; можливі шляхи розв’язання поставлених задач тощо. Вимоги до дослідницьких пропозицій формують факультети/інститути відповідно до особливостей кожної спеціальності.

Контакти відділу аспірантури, докторантури та супроводу PhD програм ХНУ: Адреса: пл. Свободи 4, м. Харків, 61022 , кiмната: 3-70, тел.: 707-55-68.

Завiдувач відділу: Петренко Наталія Володимирівна

Правила прийому на навчання до аспірантури та докторантури Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна у 2024 році (для громадян України, іноземців, які постійно проживають в Україні на законних підставах, осіб, яким надано статус біженця в Україні, та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту)

 

Перелік документів, необхідних для вступу до аспірантури

Відділ аспірантури, докторантури та супроводу PhD-програм

Правила прийому на навчання до аспірантури та докторантури Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна у 2022 році

Ключові дати вступу до аспірантури

Положення про порядок підготовки фахівців ступенів доктора філософії та доктора наук в аспірантурі та докторантурі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

Зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти»

Наказ «Про затвердження графiку освiтнього процесу на освiтньо-науковому piвнi вищої освiти»

 

103 Науки про Землю 106 Географія
Тимчасовий стандарт, освітньо-наукова програма, навчальні плани за спеціальністю 103 Науки про Землю

Освітньо-наукова програма за спеціальністю 103 Науки про Землю, 2020 р.

Програма вступного екзамену з географії для здобуття ступеня вищої освіти «доктор філософії» за спеціальністю 103 Науки про Землю  (ОНП «Науки про Землю»)

Cертифікат про акредитацію освітньо-наукової програми «Науки про Землю» третього освітньо-наукового рівня вищої освіти

Рішення за наслідками розгляду акредитаційної справи освітньо-наукової програми «Науки про Землю» третього освітньо-наукового рівня вищої освіти

 

Тимчасовий стандарт 106 Географія (третій рівень вищої освіти)

Освітньо-наукова програма "Географія", 2022 р.

Освітньо-наукова програма "Географія", 2023 р.

Рецензія-відгук на ОНП "Географія"

Рецензія-відгук на ОНП "Географія"

Програма вступного екзамену з географії для здобуття ступеня вищої освіти «доктор філософії» за спеціальністю 106 Географія (освітньо-наукова програма «Географія»)

 

Навчальний план ОНП «Науки про Землю» 2020 р.

Програми навчальних дисциплін

Навчальний план ОНП «Географія» 2022 р.

Навчальний план ОНП «Географія» 2023 р.

Робочій навчальний план 1курс аспірантура (жовтень)

Робочій навчальний план 1курс аспірантура (травень)

Робочій навчальний план 2курс аспірантура (жовтень)

Робочій навчальний план 2курс аспірантура (травень)

Робочій навчальний план 2курс аспірантура (вступ 2022)

Програми навчальних дисциплін