RSS Feed

28.04.2023

На кафедрі відбувся семінар «Сучасна освіта: сьогодні заради майбутнього»

26 квітня 2023 р. кафедрою соціально-економічної географії і регіонознавства організовано та  проведено семінар на тему: «Сучасна освіта: сьогодні заради майбутнього».

Завідувач кафедри проф. Людмила НЄМЕЦЬ у вступному слові наголосила на актуальності теми семінару та надважливих викликах, які гостро постали перед географічною освітою України, а саме: відновлення та розвиток інтелектуального потенціалу України, збереження географії як науки та академічної дисципліни, відстоювання її позицій у середній та вищій школах, що можливе лише за умови консолідації зусиль освітян та науковців.

Із вітальним словом та підтримкою ідеї та тематики проведення семінару виступив проректор з науково-педагогічної роботи Каразінського університету проф. Олександр ГОЛОВКО.

Спікерами семінару виступили викладачі та аспіранти кафедри, які безпосередньо працюють у сфері середньої освіти та є практикуючими вчителями.

Марина ЛОГВИНОВА, доктор філософії, директор Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Харківської міської ради Харківської області у своїй доповіді розкрила місце географії у програмах загальної середньої школи, нової української школи (НУШ).

Дар’я ВЕНГРИН, аспірантка кафедри, вчитель географії приватної школи «PushSchool» та Ольга СУПТЕЛО, доктор філософії, випускниця аспірантури кафедри, вчитель Харківського ліцею "ІТ Степ Скул Харків", поділилися досвідом роботи у приватних школах, розкрили переваги та недоліки роботи у подібних закладах.

До дискусії долучились також науковці-освітяни з різних регіонів України.

Проф. Катерина СЕГІДА зауважила на особливостях організації підготовки вчителів географії у вищих закладах освіти, зокрема – Каразінському університеті.

Доц. Тарас ПОГРЕБСЬКИЙ, завідувач кафедри економічної та соціальної географії Волинського національного університету імені Лесі Українки, розповів про особливості підготовки вчителів географії в його виші.

Проф. Костянтин МЕЗЕНЦЕВ, завідувач кафедри економічної та соціальної географії  Київського національного університету імені Тараса Шевченка окреслив актуальну проблематику підготовки вчителів географії в сучасних умовах.

Доповіді та виступи викликали зацікавленість серед присутніх та жваву дискусію. У семінарі взяли участь більше 30 науковців, студентів та аспірантів з різних регіонів України.